by pluspolimer pluspolimer

Yarattığı katma değer ve sağladığı istihdam ile sanayide hızlı bir gelişim içinde olan Türkiye plastik sektörü, Avrupa Birliği’nde Almanya’dan sonra ikinci büyük proses kapasitesine erişmiş durumda. Yılın ilk üç ayında dolar kurunda yaşanan artışın hammadde fiyatlarına etkisi sektörü zor günlerden geçirdi. Fakat sanayiciler ikinci yarıda daha fazla büyüme ve kârlılık bekliyor.

Plastik Sektörünün Dinamizmi

Sektör, otomotiv, elektronik, inşaat, tekstil ve ambalaj gibi önemli girdi sağlıyor. İhracata yaptığı dolaylı katkıda eklendiğinde Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda çalışan sanayimizin belkemiği niteliğindedir. Hammadde yetersizliği ise sektörü ithalata yönlendiriyor.

Plastik sektörü, yan sanayi, ambalaj, beyaz eşya gibi geniş bir yelpaze için üretim yapıyor. Ülke genelinde başarılı örgütlenme ve girişimleriyle hızla güçleniyor. 2016 yılı bir çok sektörde düşüş yaşatırken plastik sektörü yükseliş ivmesini bozmadı ve global pazarlardaki etkinliğini artırmaya devam etti. Sektör, 2016’da geçen yıla göre yüzde 3,5’lik artışla 8,9 milyon ton, yüzde 3 artışla 33,8 milyar dolarlık mamül üretimine ulaştı. 8,9 milyon tonluk plastik üretiminin 7,9 milyon tonu iç pazara yönelik gerçekleşti. Bunun da yaklaşık 4 milyon tonu otomotiv, ambalaj, inşaat ve elektronik gibi ihracatçı sektörler kanalıyla dış pazarlara satıldı.

 

13 Milyar Dolar’lık Katkı

Yurtiçi talebin etkisiyle geçtiğimiz yıl yüzde 4 büyüme kaydedildi. Sektörün 2016 yılı mamul ihracatı ise miktar bazında 1,55 milyon ton, değer bazında 4,10 milyar dolar oldu. (PAGEV), sektörün 2016 yılındaki performansını değerlendiren bir rapor hazırlamış ve rapora göre; çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 6 bin 500 civarında üretici firmanın faaliyet gösteriyor. Plastik sektörü, 2016 yılında ülke ekonomisine 13 milyar dolarlık katkı sağladı. Türkiye plastik sektörü, yakaladığı başarılı üretim grafiği ile Avrupa’daki ikinciliğini korudu. Sektör 2016 yılında üretimdeki büyümeyi de sürdürmüştü. 2017 yılının ilk çeyreğinde plastik sektörünü iç pazar tüketimi sırtladı.

PAGEV tarafından hazırlanan rapora göre, sektör Ocak-Mart döneminde miktar bazında yüzde 14 artışla 2,3 milyon ton, değer bazında yüzde 11 artışla 8,8 milyar dolarlık mamül üretimine imza attı. Bu üretimin 2,1 milyon tonu otomotiv, ambalaj, inşaat ve elektronik gibi ihracatçı sektörler ile tüketiciler tarafından iç pazarda tüketildi. İlk çeyrekte sektörün mamül ihracatı ise miktarda 389 bin ton, değerde 1 milyar 11 milyon dolar oldu. 2017 yılının ilk çeyreğinde 2,3 milyon tonluk toplam mamül üretimi içinde yaklaşık 936 bin ton ile plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer aldı.

Plastik ambalaj malzemeleri üretimini ise 515 bin tonla plastik inşaat malzemeleri izledi.

Sektör söz konusu üretimle kapasitesini yüzde 72,9 oranında kullandı. Sektörün ilk çeyrekte iç pazardaki tüketimi yüzde 14 artışla 2,1 milyon ton ve yüzde 12 artışla 8,5 milyar dolara oldu. Plastik sektörünün gelişimine yönelik sanayicilerden gelen yorumlara göre, ürün çeşitliliğinde büyük artış sağlandığı ve ileri teknoloji yatırımlarının arttığı da önemli göstergelerden. 2017 yılı ilk üç aydaki olumsuz verilere karşılık sektörde olumlu hava esmesi sanayicileri ikinci çeyrek için ümitlendirdi, bu da sektörde olumlu bir gelişme olarak öne çıkıyor.

2017 yılının ikinci yarısında daha fazla büyüme ve kârlılık bekleyen sanayiciler, yaşanan kârlılığı dövizin ilk üç aydan sonra istikrarlı fiyatlandırılması ve hammmadde fiyatlarının artıştan düşüşe geçmesi ile sektördeki alım gücünü arttırdığını ifade etti.